}

Hier kan ik een heel kort antwoord op geven: NEE! Pinterest is geen sociale media. En als je wilt groeien met behulp van Pinterest is het wel belangrijk om dit goed in gedachten te houden. En natuuriljk om te weten wat Pinterest dan wel is.

Waarom is Pinterest geen onderdeel van social media?

Bij Social Media staat, zoals de naam al zegt, het sociale aspect voorop. Het gaat om de interactie tussen jou en je volgers. De interactie van volgers onderling onder jouw berichten. Met het posten van berichten probeer je zoveel mogelijk de interactie uit te lokken. Hoe meer interactie een bericht heeft, hoe groter het bereik en hoe groter de kans om te groeien met dat account. Bij Pinterest draait het niet om die interactie. Je gaat niet het gesprek aan met je volgers.

Wat is Pinterest dan wel?

Pinterest is een zoekmachine. Net als bij Google zijn zoekwoorden erg belangrijk. Je wordt gevonden door je volgers op basis van het gebruik van de juiste zoekwoorden (en hashtags). Hoe vaker je bericht gevonden wordt door een Pinner, hoe vaker de gerepint zal worden. En hoevaker je Pins gerepint worden, hoe groter je bereik zal worden. Hoe vaker je getoond wordt door Pinterest en dus ook hoe meer kans je hebt om te groeien. Pinterest is dé plek om te laten zien wat je in huis hebt.

Is er nog een verschil tussen social media en Pinterest?

Nog een heel groot verschil tussen social media en Pinterest is dat een bericht op social media een vrij kort leven heeft. Vaak verdwijnt deze al binnen enkele uren zover naar beneden, dat deze niet meer zichtbaar is in de tijdlijn van je volgers. Op pinterest daarentegen hebben pins een levensduur van maanden en soms zelfs jaren.
Waar je bij social media vrij snel resultaat ziet van je bereik, duurt dit bij Pinterest iets langer. Maar daarentegen is het bij social media direct merkbaar als je even niet actief bent, je raakt direct uit het zicht van je volgers. Bij Pinterest zal dit niet gebeuren, mits je goed gebruik maakt van zoekwoorden. Maar ook voor Pinterest geldt dat je het meeste bereikt als je regelmatig actief bent. Dan zullen je Pins vaker getoond worden.

Is er ook een overeenkomst tussen social media en Pinterest?

Zoals je al hebt kunnen lezen is de overeenkomst dat het belangrijk is om regelmatig actief te zijn. En net als bij Instagram draait het bij Pinterest om het visuele aspect. Naast dat je zoekwoorden belangrijk zijn, moet de uitstraling van je Pin natuurlijk ook aanspreken, anders zal deze nog niet aangeklikt worden.

Dus nog even kort samengevat

Pinterest is geen social media maar een zoekmachine. Net als bij Google zijn zoekwoorden enorm belangrijk, maar daarnaast mag ook het visuele aspect niet vergeten worden.